Hozzuk vissza a nőiességet! : Interjú Lekeny Jankával, a Studio Manka tervezőjével

Hozzuk vissza a nőiességet! : Interjú Lekeny Jankával, a Studio Manka tervezőjével

 

A B72 Stúdió blogján induló új poszt – sorozat keretein belül, megismerkedhettek a stúdió tervezőivel!

Legelső alkalommal, Studio Manka munkásságát mutatjuk be Nektek. Interjúink során olyan kérdésekre keressük a választ, amelyek közelebb visznek titeket a tervezők munkásságához, és ahhoz, hogy ki – honnan merít ihletet és inspirációt egy – egy kollekció megálmodásához, vagy éppen, miért választotta ezt a szakmát.

Fogadjátok sok szeretettel Lekeny Jankával (@studiomanka) készített interjúnkat!

 

Mikor lépett be az életedbe a divattervezés, s mi volt, ami elindított ezen a pályán?

Mindig is egy kreatív szakmát szerettem volna választani, amit család/gyerekek mellett is képviselni tudok.

Már korán körvonalazódott bennem, hogy a divat lesz az én világom, ezért gimnázium eleje óta céltudatosan készültem rá. Minden nyáron külföldi egyetemek kurzusain vettem részt, hogy megismerhessem a számomra megfelelő intézményeket, és a divatiparon belüli feladatköröket. Az alapképzést végül az Istituto Marangoni londoni kampuszán végeztem, ahol megszerettették velem az ipart, mert a divat és kreativitás mellett nagy hangsúlyt fektettek a szakma üzleti részére is, ami véleményem szerint elengedhetetlen a divatvilágban.

Az egyetem után, a párommal már a családalapításon gondolkoztunk, ezért döntöttem a saját vállalkozás mellett, mivel így rugalmasabban be tudom osztani az időmet, és elég figyelem jut a férjemre és a kislányomra is!

Honnan ered a Studio Manka név?

Számomra fontos volt, hogy a márkának saját identitása legyen, és ne feltétlenül hozzám, az én nevemhez kössék, de mégis legyen valami kapcsolat közöttünk. Egy egyszerű, könnyen megjegyezhető nevet szerettem volna adni a márkának, amit nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is hiba nélkül ki tudnak ejteni.

A keresztnevem Janka, a gyermekkori becenevem pedig Janka-Manka, ebből ered tehát a Manka név!

 

Kollekcióitokban mindig visszatérő motívum a virágminta, ami különbözőképpen jelenik meg egy – egy szezonális ruhán.

Mi alapján választjátok ki, hogy mely darabon miképpen köszönjön vissza egy – egy minta?

A legmagasabb minőség elérése érdekében, anyagjainkat és a printeket is nagyrészben olasz/francia gyártóktól importáljuk.

Megvannak a jól bevált partnereink, akik minden évben különböző kollekciókkal készülnek. Lekérjük az adott év trendjeinek mintáit, amik a márka stílusához köthetők és őket szabjuk személyre. Színt, árnyalatot, mintát, alapot, mindent tetszés szerint változtathatunk.

Mivel konfekciót gyártunk elsősorban az adott sziluettekhez választjuk az anyagokat/ printeket. Legfőbb célpont, hogy minél több vásárlói csoport kedvében járjunk. Próbálunk változatosak lenni, hogy mindenki találhasson számára megfelelő mintát.

Mi az a fő üzenet, amit át szeretnétek adni vásárlóitoknak munkásságotokkal/márkátokon keresztül?

Talán, amit itt ki tudnék emelni, az az, hogy merjenek a nők színesen, különlegesen, nőiesen öltözködni.

A mai világban egyre lazább mindenki, elegánsabb légiesebb ruhát már-már csak alkalmakra-esküvőkre vesznek fel a nők. Én mindig is szerettem ezeket a ruhákat napi szinten használni, nem csak mert kényelmesebb, mint egy nadrág, de sokkal jobban is érzem magam bennük. Manapság elvárás egy nőtől, hogy erős és egyedülálló, illetve önfenntartó legyen, szerintem ezért is kezd kiveszni a divatból, a finom nőiesség.

Számomra egy-egy lengébb, finomabb ruha nem gyengeséget, törékenységet, hanem nőiességet sugároz, és szeretném ezt a nézetet átadni a vásárlóim számára is.

 

Köszönjük Szépen az interjút, melynek segítségével egy kicsit mi is betekinthettünk a kulisszák mögé. Lekeny Janka – Studio Manka által tervezett ruhákat megtalálhatjátok a B72 Stúdióban, Budapesten!

 

Kövessétek stúdiónk honlapját és Instagram oldalát (@b72studio), hogyha ti is szívesen értesülnétek hasonló, színvonalas rendezvényeinkről, illetve tervezői vásárjainkról!