Kecskeméthy Zsuzsa: A SUZA Márka Alapítója és Nívódíjas Tervező

A divat világában mindig izgalmas találkozni olyan tervezőkkel, akik nemcsak tehetségesek, hanem elkötelezettek is az innováció és a művészi kifejezés iránt. Kecskeméthy Zsuzsa, a SUZA márka alapítója, pontosan ilyen személyiség. Nívódíjas tervezőként munkáival már számos kiállításon és bemutatón találkozhattatok, de vajon mi rejlik a tervező és a márka mögött? Ismerjétek meg Zsuzsát közelebbről!

Mikor és hogyan kezdtél el érdeklődni a divat iránt?

Már gyerek koromban sokat és jól rajzoltam , varrni,  kézimunkázni hamar megtanultam a nagymamámtól.

Érettségi előtt már tudtam , hogy ruhatervező iparművész szeretnék lenni.

Melyik iskolában tanultál divattervezést?

 Érettségi évében felvételiztem az Iparművészeti Egyetem /ma MOME/ textil Tanszék ruhatervező szakára. Akkor csak itt képeztek ruhatervező művészeket. A következő évben felvettek. Ugyanitt szereztem másoddiplomát művésztanár szakon. /Sokáig tanítottam is textiltechnikát , rajzot művészettörténetet, divattörténetet./

Ki vagy mi inspirált a legjobban a karriered kezdetén?

Pályám kezdetén női konfekciò tervezéssel foglalkoztam ruhagyárakban. 1982-  89 között minden évben Nemzerközi Vásár díjakat kaptam ruhaterveimre. Női konfekcióra kaptam a Formatervezési Nivódíjamat is .

Hogyan jellemeznéd a tervezési stílusodat?

Design szemlélettel tervezek. Kollekcióimat letisztult formák , átlátható struktúrák jellemzik .

Van egy romantikus énem,  ezt  sokszor láttatom.

Mi a legfontosabb szempont számodra, amikor új kollekciót tervezel?

 A ruhatervezésre , mint művészeti ágra tekintek, /autonóm öltözeteket is tervezek, készítek iparművészeti kiállításokra/ tehát az önkifejezésen túl az adott /választott/ téma , vagy technika kibontása a legfontosabb az új kollekció tervezése során. Mindig egy téma körüljárása inspirál.

Milyen anyagokat és technikákat használsz legszívesebben?

Nemes, alkalmi anyagokat használok a munkáimhoz. Szeretem a szatént,  selymet,  taftot,  tüllt, csipkét,  organzát muszlint, düsseszt,  gabardint, zsorzsettet, gyapjúszöveteket valamint az egyedi,  mintás  printelt anyagokat.

Sokszor használok kézimunkát : applikálást,  kézi hímzést. Szeretem az anyag kézi strukturálását is: hajtogatást , gyűrést stb.

Milyen újdonságokkal készülsz ősszel?

Az őszi kollekcióm  a transzparens anyagokra  épül .  Applikálással, hímzéssel, sok kézimunkával.

Kapcsolódjatok be a divatba!

Ne hagyjátok ki Zsuzsa legújabb kollekcióit és kiállításait, kövessétek a SUZA márkát a legfrissebb hírekért és inspirációkért. Találkozzunk a következő bemutatón!